TAZE BİBERİYELİ KURABİYE-ROSEMARY SHORTBREAD

      Aslında bisküvi de denebilir bu küçük kurabiyelere.Yerken ağızda dağılan,aynı zamanda gevrek,zengin aromalı küçük atıştırmalıklar.

IMG_20150713_161716

Biberiyeli ballı kurabiye

      Bir park gezintisi sonrası eve dönerken gördüm biberiye çalılarını.Hayatımda 1 kez fidesini alıp zemheri kışta hemen hayata küstürdüğüm bu bitkiden orda burda,dolaştığım yerlerde görünce acaip seviniyorum.Dalları koparırken aklımda tuzlu değil tatlı birşey pişirmek vardı.Daha önce kek denemiştim,kurabiye ya da reçel olabilirdi.Sonunda kurabiyede karar kıldığımda bana en az iş ve bulaşık çıkaracak yöntemle hazırladım hamuru.Yani mutfak robotu ya da stand (ayaklı) mikseri bu işe bulaştırmadan el ve kaşık birlikteliğiyle.Çoğunluk her zaman böyle hazırlıyor olabilir hamur işlerini ama stand mikseri ya da mutfak  robotunu kullanmak benim daha çok tercih ettiğim yöntem -hamurun kıvamını daha çabuk ve daha kolay ayarlayabilmek için-.

       Tarifin bir güzel tarafı da buzdolabında dinlendirme işleminin olmaması.Yani kaşıkla karıştır,aç,pişir.

IMG_20150713_154238

      Çay ya da kahvenin yanında zaten iyi bir eşlikçi olacak bu küçük kıtırlar,yazın özellikle soğuk içeceklerin yanında harika atıştırma oluyor.Meyve kokteylleri,meyve salataları,ev yapımı limonata ya da ev yapımı meyveli sodaların yanına.Hatta evinizde dondurma da yapıyorsanız üzerine birer ya da ikişer kare çok iyi gidecektir.

BİBERİYELİ KURABİYE  

(3 cm’lik 25 adet kurabiye)

Orijinalinde 2 ölçü olan tarifi,ben malzemeleri ikiye bölerek 1 ölçü hazırladım.

Tarif:epicurious.com

Ölçüler hakkında detaylı bilgi burada.

MALZEMELER


1 bardak (140 gr) un

1/2 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı kabartma tozu

1/2 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı,doğranmış

70 gr tuzsuz tereyağı,oda sıcaklığında

1 yemek kaşığı bal

1/4 bardak (40 gr) pudra şekeri

Üzeri için:

1/2 yemek kaşığı toz şeker

YAPILIŞI


1-Fırını 150 C ‘de ısıtın.

2-Un,tuz,kabartma tozu ve biberiyeyi bir kaba eleyin.

3-Tereyağ,bal ve pudra şekerini bir kapta -kullanıyorsanız mikser ile- kaşıkla ya da spatulayla karıştırın.

4-Unlu karışımı tereyağlı karışıma ekleyin ve karıştırın.Hamuru elinize alıp toparlayın ve yaklaşık 10 cm çapında bir disk haline getirin.

5-Hamuru 2 parça yağlı fırın kağıdı arasına koyup merdaneyle  23 cm çapında  açın.Üstteki kağıdı atıp,alttaki kağıdın üzerinde fırın tepsisine yerleştirin.Üzerine 1/2 yemek kaşığı şekeri serptiğiniz hamurun kenarlarını elinizle hafifçe düzelttikten sonra tepsiyi fırına koyup 20-25 dk (kurabiyeler altın sarısı olana dek) pişirin.

6-Yağlı kağıtla beraber bir tel ızgara üzerine alıp 5-10 dk soğutun.Kesme tahtası üzerinde bıçakla istediğiniz şekilde kesin.Hava almayan bir kapta bir hafta boyunca tazeliğini koruyacaktır.

Reklamlar