LİMONLU YEŞİL ELMA MARMELATI-LEMON APPLE MARMELADE

IMG_20150808_172955

Sıcak tarçınlı elma çayı.

 

 

Babamın köyünden getirdiği yeşil,küçük,çok ekşi olmayan ama çok sert olduğu için tadına varılıp da zevkle yenemeyen elmalar vardı evde.Ne 2 saat soymaya uğraşılır,ne uğraştığının sonunda çıkan miniminnacık şey yenir,ne kek yapılır..bunlardan cacık olmaz diye  kaderlerine terkedip çürümelerini beklemeye karar vermişken -çürüme deyince aslında sirke yapılabilirmiş- marmelat olur ama diye düşündüm.Hem de tatlı elma değiller,fantastik bir tat yakalayabilirim.

 

 

IMG_20150808_171157

 

Aşağıdaki tariften 2 adet 290 ml lik kavanoz marmelat çıktı.Spontane gelişen bir girişim olduğundan elmaların kabuklarını da soymadım,gelişigüzel olsun istedim.Zaten blenderdan geçtiği için sorun kalmıyor,ama istenirse elmalar rendelenebilir.Elmanın içindeki reçel veya marmelatlara kıvamını veren pektin maddesi oldukça yüksek,dolayısıyla kıvam konusunda bir sorun yok.Sonunda çıkan marmelatın kaşıkta duran,akmayan bir formu var ki ben bu formu sevdim,ama daha akışkan isterseniz su miktarını artırabilirsiniz .Şeker miktarı da elmaların miktarına göre oldukça az.

 

IMG_20150808_172424

Kızarmış ekşi maya ekmekle muhteşem bir bütünlük oluşturan marmelat,et ve tavuk yanında sos olarak da tüketilebilir.

 

Son olarak da marmelatın tadının sürpriz bir şekilde çok  sevdiğim Kafkas’ın kestane püresine benzediğini gururla söyleyebilirim.

 

IMG_20150808_002327 (1)

 

 

LİMONLU YEŞİL ELMA MARMELATI

Ölçüler hakkında detaylı bilgi burada.

MALZEMELER


 

800 gr elma (koçanları çıktıktan sonra 650 gr)

3 çay bardağı su

200 gr şeker (1 su bardağı)

1/4 tatlı kaşığı toz zencefil

1/4 tatlı kaşığı tarçın

Yarım limon suyu

1/2 tatlı kaşığı tereyağı

 

YAPILIŞI


 

1-Elmaların koçanlarını çıkarıp kabuklarını soymadan küp küp doğrayın.Bir tencereye alın.

2-Şeker ve suyu ekleyerek,elmalar yumuşayana kadar pişirin.Bu aşamada su biterse,tencereye ekleyebilirsiniz.

3-Ocaktan alıp lenderdan geçirin.Baharatlar ve tereyağını ekleyin,karıştırın.En son limon suyunu koyup bir taşım pişirip(1 dk) ocaktan alın.Steril kavanozlara sıcakken doldurup kapaklarını kapatın.Buzdolabında bir kaç ay saklayabilirsiniz.

Reklamlar